Kredi Kartlarına 4 sınırlama daha yolda! Tüm kullanıcılar etkilenecek

Nisan ayında ilk önce kredi kartı nakit avans işlemlerine uygulanan faiz tutarlarını yukarı çeken Merkez Bankası, günler sonrasında ise kredi kartı akdi faizlerinde referans oranı değiştirmiş ve faiz artışı yapmıştı. 4 yeni düzenleme daha yolda

Kredi Kartlarına 4 sınırlama daha yolda! Tüm kullanıcılar etkilenecek
Yayınlanma Tarihi : 28 Nisan 2024 23:17

Halk TV'deki habere göre; Nakit avans işlemlerine yönelik taksit sınırını 12 aydan 3 aya düşüren bankaların, ilerleyen süreçte talimat doğrultusunda taksitli işlemlerini askıya alacağı konuşulmakta. İlk aşamada tamamen sonlandırılmayacak olsa da, birçok taksitli alışveriş için vade işlemleri kısıtlanacak ve taksit vadeleri arasındaki ödeme farkları artış gösterecek. Bu uygulama ile vatandaşların taksitli tüketime olan ilgisinin azaltılması planlanıyor.

KART LİMİTLERİ AZALTILACAK

BDDK'nın mevzuatına rağmen çok sayıda banka, düşük gelirli müşterilerine dahi yüksek limitler sunmaya devam ediyor. Türkiye'de kredi kartı limitleri ile aylık gelir arasındaki bağlantının tamamen kopması üzerine yeni bir çalışma yürütülürken, birçok bankanın sağlıksız limiti bulunan müşterileri için kısıtlamaya gideceği öğrenildi.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞECEK

Kredi kartı faiz oranları, TCMB tarafından yayınlanan tebliğ ile politika faizi artışlarından bağımsız hale getirilirken, belirlenen referans oran Nisan ayında yukarı yönlü güncellenmişti. Halihazırda 4.25 olarak belirlenen kredi kartı akdi faizleri, mevcut ekonomik verilerin beklenen gelişmeyi sağlamaması halinde yeniden yükseltilecek.

ASGARİ ÖDEME TUTARLARI YÜKSELECEK

Pandemi nedeniyle yüzde 20'ye kadar düşürülen kredi kartı asgari ödeme tutarları, yeniden eski seviyelerine çekilebilir.

Milyonlarca vatandaşın Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle kredi kartlarına 'takla attırdığı' ve bu nedenle yalnızca asgari ödeme tutarlarını yatırdığını tespit eden ekonomi yönetimi, asgari ödeme tutarlarında büyük çaplı bir değişikliğe gitmeyi tartışıyor.