
Arabası olan ve alacaklar dikkat. Uygulama değişti. 9 bin liraya kadar ceza yiyebilirsiniz
Emsal karar çıktı, ekspertiz işleminin ayıplı yapılması durumunda on bin liraya kadar Tüketici Hakem Heyeti, üzerinde ise Tüketici mahkemelerine başvurmak mümkün.
İkinci el araç satın almadan önce Kayseri’de bir firmaya ekspertiz yaptıran tüketici aracı satın aldıktan sonra farklı bir şirke ekspertiz yaptırdı. Araçta dolu yağışı nedeniyle tavan, kaput ve bagajda hasar tespit edilmesi üzerine tüketici, "Ayıplı Hizmet/Hizmet Standardına veya Teknik Düzenlenmesine Aykırı Olarak İfa Edilmesi" gerekçesiyle araç değer kaybı ve onarım masraflarının iadesi için Kayseri İl Tüketici Hakem Heyetine on bin lira istemiyle başvuru yaptı.
Karşı savunma olarak firma, aracın boyalı parçalarının olup olmadığının tespit edildiği, dış muayeneyle parçaların orijinal olduklarını aktardı. Firma, göçük durumu ve nedenlerinin tespit edilemediği gerekçesiyle şikâyetin reddini talep etti.
İlk ve emsal karar…
Bilirkişi raporunda ekspertiz işleminin ayıplı olduğu bu nedenle dolu hasarının onarımı için 3 bin, onarımdan dolayı araçta oluşacak değer kaybının ise 6 bin lira olduğu belirtildi. Tutanaktaki inceleme ve gerekçe bölümünde, 6502 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ilgili hükümlerinin uygulanması gerektiğine değinilmiş ve bilirkişi raporuna istinaden tüketicinin talebinin kısmen kabul edilerek 9 bin liranın tüketiciye iadesi gerekmiştir, şeklindeki ifadeler yer almakta.
Anadolu Ajans muhabirine konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yetkisi olduğu ancak sorumluluğu olmayan işlemlerden birinin de oto ekspertiz olduğuna değindi. Ekspertizlerin çok fazla yetkisi olduğuna ve çokça para kazandığına ancak sorumluluk taşımadıklarını belirten Şahin, ekspertizlerin yanlış bir rapor vermesi halinde herhangi bir ceza almadıklarını aktardı. Ancak bu emsal karar sonrasında artık tüketiciler mağduriyet yaşadıklarında konuyu yargıya açabilecekler.
Mağduriyet yaşanması durumunda ne yapılmalı?
Mahmut Şahin, benzer bir durumda tüketicilerin yanlış raporu karşılığında o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebileceklerini belirtti. Konuya ilgili olarak 10 bin 390 liraya kadar Tüketici Hakem Heyetine, üstüne çıkan alacaklar için ise Tüketici Mahkemelerine başvurulabilecek. Şahin, emsal kararın da Tüketiciler Birliğinden temin edilebileceğini sözlerine ekledi.