Türkiye’de her 100 kişiden 80’i hayatlarının belli bir döneminde ‘bel fıtığı’na yakalanıyor. Hasta için asıl kâbus bundan sonra başlıyor. Tedavi için zaman hızla daralırken acının şiddetiyle kıvranan hastanın bir karar vermesi gerekiyor. Ve iki seeçeneği bulunuyor: Ya sağlık merkezine ya da ‘alternatif’ tıbba başvuracak. Diğer sayfaya geçin..
Bel fıtığı hastaları bu habere dikkat


Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, bel ağrısı olmayan insanlara bile bel fıtığı teşhisi konulmasına neden olan ilginç ve düşündürücü araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
“Bel fıtığının aşamaları vardır; 1-Disk bulging, 2-Disk protrüzyon, 3- Disk herniasyon/ ekstrüde, 4 Sekestre disk. Omurga arasında fıtıklaşmaya sebep olan aslında kemikler arasında yastıkçık görevi yapan yapıdır. Bu yapı 2 kısımdan oluşur. İç kısmında jel kıvamında bir madde ve onun etrafını saran dayanıklı bağ doku tabakası. Fıtıklaşma iç kısımda jel kıvamındaki maddenin aşama aşama dış kısımdaki lifleri yırtması ile başlar. Bulging seviyesinde yırtıklar azken seviye ilerledikçe yırtılma hatta jelin sinir yoluna taşmasına kadar gidebilir Diğer sayfaya geçin.

Sorun böyleyse ameliyat şart
Son dönemde yapılan birçok çalışma bu seviyelerdeki fıtığın kendini iyileştirebileceği yönündedir. İdrar kaçırıyor, ayağınızda ileri seviye kuvvet yaşıyorsanız, günlük yaşam aktivitelerinizin yüzde 70’inden fazlasını gerçekleştiremiyorsanız ameliyat zorunlu. ‘New England Journal Of Medicine’ dergisindeki araştırmada bel ağrısı olmayanlarda bel MR’ı görüntülenmiş ve ilginç sonuçlar elde edilmiştir.
Bel ağrısı veya hiçbir semptomu olmayan 98 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 52’sinde bulging, yüzde 27’sinde protrüzyon, yüzde 1’inde ekstrüde disk bulunmuştur. MR’ların yüzde 80’inde bulging, protrüzyon ve ekstrüde bulunmuştur. Radiology dergisinde yapılan çalışmada ise herhangi bir semptom vermeyen gönüllülerde bel MR’ı incelemesi ile disk araştırılmış; hiçbir bel ağrısı olmayan 35 yaş altı 60 kişi bel MR’ı ile incelenmiştir.
Sonuç: yüzde 24 bulging, yüzde 40 protrüzyon, yüzde 18 ekstrüde disk bulunmuştur. Genel popülasyonun yüzde 82’sinde bulging, protrüzyon ve ekstrüde bulunmuştur.
Diğer sayfaya geçin..

Teknoloji uzmanları yanılttı
Bu araştırmalar da göstermiştir ki teknoloji, uzmanları yanıltmış, bel fıtığı ağrısı çekmeyen hastalarda bile bel fıtığı teşhisi koyulmasına neden olmuştur. Doktor veya terapistiniz teknolojiye güvenmek yerine hastalık hikayesi, fiziksel, nörolojik ve fonksiyonel değerlendirmenizi yaparak kendi klinik deneyimini tetkikler ile birleştirmeliydi.”
Diğer sayfaya geçiniz.

Ameliyatlarda başarı şansı yüzde 50
Tüm bu nedenlerden dolayı fıtık ameliyatlarının ancak yüzde 50’sinin başarılı geçtiğini söyleyen Dr. Fzt. Gamze Şenbursa, bel fıtığı ağrısı çekenlere şu uyarılarda bulundu:
*Her bel ağrısı fıtıktan kaynaklanmaz. Sinirin kalça seviyesinde sıkışması da bel fıtığı semptomları gösterir fakat cerrahi ile çözülmez çünkü problemin kaynağı farklıdır.
*Küçük delikler açılarak yapılan cerrahiler, cerrahın yeterli tecrübesi yoksa sinir kökünü yaralar.
*Operasyon bölgesinde yeniden fıtıklaşma operasyonun başarısızlığını gösterir.