Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Ulusal Post
  • TÜRKİYE
  • YAŞAM
  • Avrupa Türkçe Haber
  • ALMANYA TÜRKÇE HABER
  • İstanbul 4 °C
24
10:00 Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir..
08:00 Gıda Sahtekarlığı Durmak Bilmiyor! Peynirde Yapılan Bu Sahtekarlıklara Karşı Dikkatli Olmalısınız
07:00 Şifa Kaynağı Hurmanın Sağlığa Olan Faydaları ŞAŞIRTIYOR!. Günde 5 adet yenilirse..
06:22 Bilim insanları son buluşuyla herkesi şaşırttı Kafatasında yeni bulunan organı duyurdular
05:29 Bugün ne pişirsem diyenlere kusursuz ve tane tane olan Yoğurtlu bulgur köftesi tarifi..
03:30 Bugün ne pişirsem diyenlere yapımı kolay. Tavada patates pizzası tarifi
23:58 Bu Tarif Sigarayı Bıraktırıyor! 1 Damla Pamukla Koklayan Anında Sigarayı Bırakır Ve..
23:37 Hafızayı Güçlendirmek ve Beyni Geliştirmek İçin Yapılması Gereken 17 Şey!
20:49 Bilim İnsanları Ömrü Uzatan İçeceği Açıkladı Hem Yaşlandırmıyor Hücre Yeniliyor Hem De...
20:34 Cilt Bakımınıza Önem Veriyorsanız Eğer İşte Ellerinizi Daha Genç Göstermenin Doğal Formülü Ve..
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. YAŞAM

  4. İstanbul'daki semtlerin hikayeleri!

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri!

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 1 128

Acıbadem: Eskiden geniş çayırların, bağların, bahçelerin ve koruların arasında Osmanlı saray mensuplarının, sultanların, şehzadelerin, paşaların köşklerinin bulunduğu Acıbadem, bugün yoğun yerleşme alanıdır. Bu yoğun yerleşme arasında, geçmişin izlerini taşıyan yapılar ve mekânlar vardır. Semtin Nişantaşı olarak bilinen kesimine II. Mahmud döneminde bir nişan taşı dikilmiştir. Padişahın, bugün yerinde bulunmayan kasrından bin adım uzaktaki bir yumurtayı vurduğu, bu nişan taşının da buraya dikildiği söylenir. (Kaynak: Dünyalılar.org, Fotoğraflar: Azizİstanbul.com)

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 2 228

Aksaray: Fatih’in sadrazamı Ishak Paşa, Iç Anadolu Bölgesi’ndeki Aksaray’ı ele geçirdikten sonra orada yaşayan bölge insanlarını bugünkü Aksaray semtinin bulunduğu yere gönderir. Aksaraylılar da semte adlarını verirler.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 3 328

Aşiyan: Kuş yuvası. Günümüzdeki ismini şair Tevfik Fikret’in burada bulunan, Farsçada kuş yuvası anlamına gelen ‘Aşiyan’ isimli evinden alıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 4 428

Ayrılık Çeşmesi: İstanbul’un Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapı ve aynı zamanda bölgenin adıdır. İlk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte 17. yüzyılın başında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, daha sonraları çeşmenin 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği öğrenilmektedir. Kimi kaynaklar çeşmenin geçmişini Bizans dönemine kadar dayandırmaktadır.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 5 528

Bağdat Caddesi: Ayrılık Çeşmesi bölgesinden sefere uğurlanan padişahlar içinde 4. Murat da vardır. Bağdat seferine giderken izlediği yola da halk Bağdat Yolu adını vermiş ve bugün hâlâ Bağdat Caddesi adı kullanılmaktadır.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 6 628

Bağlarbaşı: Semt, en ünlü bağ ve bahçelerin bir dönem burada yer almasından dolayı bu adla anılıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 7 728

Bakırköy: Bizanslıların ‘Makri Hori’ dedikleri semt, 14. yüzyılda Osmanlıların eline geçince ‘Makriköy’ adını aldı. 1925′te ulusal sınırlar içindeki yabancı kökenli adların değiştirilmesi sırasında Atatürk’ün isteğiyle semt Bakırköy adını aldı.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 8 828

Bebek: Rumeli Hisarı’nın yapımı ve İstanbul’un kuşatması sırasında Fatih, bu bölgenin kontrol edilme görevini Bebek takma adıyla anılan bölükbaşına vermiş. İsim oradan geliyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 9 928

Beyazıt: Sultan II. Beyazıt’ın buraya kendi ismiyle anılacak bir külliye yaptırmasından sonra semt, Beyazıt olarak anılmaya başladı

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 10 1028

Bostancı: Semt, adını eskiden her türlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği bostanlardan biri olmasından alıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 11 1128

Çatladıkapı: Bizans zamanında yapılan surların Sidera adı bir verilen kapısı, 1532 tarihinde meydana gelen depremde çatlayınca, hem semt hem de kapı Çatladıkapı olarak anılmaya başladı.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 12 1228

Çemberlitaş: Bizans’ın en önemli meydanlarından Constantinus Forumu’nun bulunduğu yerdeki büyük sütunlardan birisi olan Çemberlitaş, semte adını verdi.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 13 1328

Çengelköy: Eskiden gemi çapaları bu köyde yapıldığı için isminin buradan geldiği tahmin ediliyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 14 1428

Eminönü: Osmanlı döneminde çarşıdaki esnafı denetleme yetkisi ‘Emin’lere aitti. Semt, adını burada bulunan ‘Gümrük Eminliği’nden alıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 15 1528

Feriköy: Çok değil, yüzyıl öncesine kadar, yerinde Aya Dimitri köyünün bulunduğu ve çoğunluğunu Rumların oluşturduğu bu küçük İstanbul yerleşiminin ormanlık bir araziye açılması, İstanbul’un namlı avcılarının gelip avlandığı avlak bir alana dönüşmesine neden olmuştur. Bu avcılardan biri de, İzmir ve İstanbul’un soylu lavantenlerinden, ticaretle uğraşan Fransız mösyö Ferry’dir. Galata’da ikamet eden Ferry, tatil günlerinde tüfeğini alıp Aya Dimitri’ye gider ve oradaki arazide sık sık avlanır ve sonunda bu güzel, küçük şirin köyde yalı-köşk yaptırmaya karar verir. Ferry’ler zaman zaman gelip kalırlar bu köşkte ve geçen zaman içinde o zamanın kimi gazete ve haberlerinde de yazılmış olduğu gibi Aya Dimitri adı, Mösyö Ferry’nin köyü diye anılmaya başlar.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 16 1628

Galata: Gala, Rumca da “süt” anlamına geliyor. Bir rivayete göre Galata’nın adı semtteki süthanelere gönderme yapılarak türetildi. Başka bir görüşe göre ise İtalyanca ‘denize inen yol’ anlamına gelen ‘galata’ kelimesi düşünülerek bu isim verildi.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 17 1728

Göztepe: İstanbul, Anadolu Yakasında, Kadıköy İlçesi sınırları içinde bulunan bir mahalledir. İsmini Merdivenköy, Şahkulu Dergahının şeyhi olan Gözcü Baba’nın gözetleme yaptığı bölgeden almıştır.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 18 1828

Koşuyolu: Acıbadem’in komşu semti Koşuyolu, Osmanlı saray mensuplarının at bindikleri, 1900-1920 yıllarında ise at yarışlarının düzenlendiği semttir.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 19 1928

Okmeydanı: Fetih Ordusu, kuşatmanın bir kısmını burada kurulan karargâhta geçirmiş. Semtin ismi de böylelikle Okmeydanı olarak kalmış.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 20 2028

Şişli: Şiş yapımıyla uğraşan ve Şişçiler diye anılan bir ailenin burada bir konağı olduğu ve ‘Şişçilerin Konağı’nın zamanla değişikliğe uğrayarak ‘Şişlilerin Konağı’ hâline gelmesiyle semtin adının Şişli olarak kaldığı anlatılıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 21 2128

Şaşkınbakkal: Henüz yerleşimin olmadığı dönemlerde yaz günleri denizden yararlanmak için bölgeye gelenlere bir bakkal dükkânı açıldığını görenler, burada iş yapılmayacağını düşünerek bakkala “şaşkın bakkal” yakıştırması yaptılar. Bundan sonra da semt Şaşkınbakkal olarak anılmaya başlandı

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 22 2228

Sütlüce: Bugün Sütlüce semtinin olduğu yerde Süt Menbat isimli bir Rum köyü vardı. Köyün bir köşesindeki bakır bir kadın heykelinin memelerinden su akar; bu suyun, kadınların sütünü çoğalttığına inanılırdı. Bundan dolayı semt, Sütlüce olarak anılır oldu.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 23 2328

Taksim: Osmanlı zamanında su kemerleriyle civar yerleşimlerdeki sular buraya getirilir ve buradan İstanbul’un semtlerine taksim edilirdi(dağıtılırdı). Osmanlı’dan önce Bizans’ın da aynı bölgeyi taksim noktası olarak kullanmış olma ihtimali yüksektir.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 24 2428

Teşvikiye: Sultan Abdülmecit’in bir mahalle kurulması için teşvikte bulunduğu semtin adı Teşvikiye olarak kaldı. Bu durumu, Harbiye Karakolu ile Rumeli ve Valikonağı Caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunan iki taş belgeliyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 25 2528

Unkapanı: Bazı satış yerlerinde Arapça’da ‘Kabban’ adını taşıyan büyük teraziler bulunduğundan, buraları Kapan adını taşırdı. Sahiline buğday ve arpa yüklü gemiler demirlediğinden, semt bu adı aldı.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 26 2628

Üsküdar: Bizans devrinde, Skutari denilen asker kışlaları, şehrin bu yakasında yer aldığı için semt Skutarion diye anılıyordu. Bu isim zamanla Üsküdar’a dönüştü.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 27 2728

Veliefendi: Hipodrom bir zamanlar Şeyhülislam Veli Efendi’nin sahibi olduğu topraklar üzerinde kurulduğundan semtin adı Veli Efendi’yle anılıyor.

İstanbul'daki semtlerin hikayeleri! 28 2828

Zincirlikuyu: 1870 yılında Sultan Aziz’in oğlu Veliaht Yusuf İzzettin Efendi için yaptırılan yazlık saray ile kurulan ve gelişmeye açılan semt. Veliahtın, adı geçen köşkte 1917 de bileklerini keserek intihar etmesi ya da öldürülmesiyle adı uğursuz semte çıkan yer konut alanı olarak fazla gelişmemiş ve bu sebepten dolayı mezarlık Yusuf İzzettin Efendi’nin av köşkünün bahçesine kurulmuştur. Av köşkü ise halen yapı meslek lisesi olarak kullanılmaktadır. Semtin adı köşkün hemen aşağısında bulunan ve bugün izi bile kalmayan kuyudan gelir.

Ulusal Post © 2011
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
Haber Portalı Yazılımı
Ulusal Post
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • TÜRKİYE
  • YAŞAM
  • YEREL
  • MAGAZİN
  • Avrupa Türkçe Haber
  • ALMANYA TÜRKÇE HABER
  • AMERİKA TÜRKÇE HABER
  • BALKANLAR
  • Sağlık Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • SİYASET HABERLERİ
  • EKONOMİ VE FİNANS HABERLERİ
  • KİŞİSEL BAKIM VE GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • EVCİL HAYVANLAR
  • SPOR
  • Öteki gündem
  • Biyografiler
  • TV VE DİZİLER
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin