Osmanlı'da da uygulanırdı! İstenmeyen tüy ve kıl sorununa en etkili çözümmüş
Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllarca Avrupa, Afrika ve Arap Yarımadası'ndan hüküm sürmüş, fethettiği yerlerde ise birçok güzellik sırlarını ortaya çıkartan bitki, yağ ve sabunları kültürüne kattı. İşte kıl ve tüy sorununa en etkili çözümler

Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa, Balkanlar, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika olmak üzere dünyanın neredeyse büyük bir kısmını uzun yıllar himayesi altına alarak, birçok alanda da günümüze uzanan sırlara imza attı. Elbette Osmanlı mutfağı ve lezzet sırları bunların başında geliyor. Ancak en az mutfağı kadar saraylı kadınların ve erkeklerin de güzellik sırları hala günümüzde kullanılıyor.
Osmanlının güzellik sırları sadece cilt bakımından değil, istenmeyen tüy sorunundan gür saçlara kadar birçok alanda kendini günümüzde de gösteriyor. Gelin hep birlikte Osmanlı döneminde kadınların yumuşacık eller, gür saçlar, istenmeyen tüyler ve parlak bir cilt için neler yaptıklarına bir bakalım.
Osmanlının Güzellik Sırları
İstenmeyen Tüy Sorununa Karşı...
Osmanlı döneminde kadınlar istenmeyen tüylerine karşı sakız ağdası kullanıyordu. Ancak çok geçmeden aynı bölgede kıl çıkmaya devam ediyordu. Kıl sorununu ortadan kaldırmak için ise 'Karınca Yumurtası Yağı' kullanıyorlardı.
Ağda ile kıl köklerinden temizlenen bölgeye ertesi gün gece ve tüy ya da kıllar tekrar çıkana dek her gece ince bir tabaka halinde karınca yumurtası yağı sürüyorlardı. Zamanla tüy veya kıllar tümden yok oluyor.
Gür ve Sık Saç İçin...
Osmanlı kadınları ve erkekleri, saçlarının gür ve sık olması için ‘Bıttım sabunu’ ile saçlarını yıkarlardı.
Ayrıca bıttım sabunu saç çıkmayan bölgeleri de harekete geçirerek yeni saç oluşumunu desteklemektedir. Haftada üç gün saçlarınızı siz de bıttım sabunu ile yıkayabilirsiniz.
Yumuşak Saçlar İçin...
Osmanlı döneminde saçlar sabunla yıkanırdı. Sabun sonrası keçe gibi sert olan saçlar ise, ‘ebegümeci ve hatmi’ bitkilerinden elde edilen yağlar saçlara sürülür, canlı, parlak ve yumuşak saçlar elde edilirdi.
Cildi Temizlemek İçin...
Osmanlı döneminde kadınlar, parlak ve temiz bir cilt için günde iki defa yüzlerini ‘Gül suyu’ ile yıkardı.
Doğal Nemlendirici İçin...
Osmanlı döneminde özellikle el ve ayak bakımına dikkat ederlerdi. Bunun içinde zeytinyağı içerisine gül yaprakları eklerler ve en az 2-3 gece beklettikten sonra el ve ayaklarına sürerlerdi.