Saçlarınıza zarar veriyorlar saç dibi sağlığı için çok zararlı besinler
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek saçlarda meydana gelen kepek sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak. Saça zarar veren besinler hakkında uyarıda bulundu

Saç kepeği çok ciddi sorunlardan biridir. Bazı yiyeceklerin saça zarar verdiğini söyleseydik ? Örneğin zeytinyağı ve zeytin saç için en faydalı besindir. Ancak bazı besinler var ki saça zarar veriyor.
Saça zarar veren gıdalar arasında kızartılmış yiyecekler ve hazır gıdalar ilk sırada yer alıyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek tarafından İhlas Haber Ajansı'na yapılan bir açıklamada saç sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
SAÇ SAĞLIĞINIZ İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:
İşlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak, bol bol su içip, meyve sebze tüketmek önemlidir. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni tercih edin.
Aşırı miktarda zararlı kimyasal içeren şampuanlardan uzak durun.
Saçlar yıkanırken deri kısmı çok hırpalamamaya özen gösterin. Saçlarınızı yıkarken tırnaklarınızla birlikte saç derinizi çok ovalarsanız saç deriniz kalkar ve kepek oluşumu görülür.
Saçın hangi aralıklarla şampuanlandığı kadar, şampuanlarken saç derisine masaj yapılması ve ardından bol suyla saçta şampuan kalmayacak şekilde iyi bir durulama yapılması da önemlidir.” şeklinde konuştu.
KEPEKLENMEYE YOL AÇAN HASTALIKLAR
Kepek sorunu aslında ciddi bir sorundur ve mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Ata Nejat Ertek, kepeklenmeye yol açan hastalıklar hakkında da açıklamalarda bulundu.
Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır.
Eğer vücudunuzda egzama varsa bu durum kafa derinizde kepeğin gelişmesine öncülük edebilir. Çeşitli mantar ve deri hastalıklarının saçlardaki kepekleri arttırdığı bilinmektedir. Özellikle çeşitli egzama türleri ve malasezya mantarı adlı rahatsızlıklarda maalesef saç diplerinde soyulmalar ve aşırı deri dökülmesi görülebilmektedir. Kepeğin zararları arasında sayılabilecek temel sorun, bu beyaz yağlı oluşumların saç derisinde kaşıntıya neden olması ve kişinin de saçlı deriyi kaşırken bölgeye zarar vermesidir.
KEPEK BULAŞICI MI? TEHLİKELERİ NELER?
Kepek, bulaşıcı veya ciddi bir hastalık değildir. Fakat, kepeği önlemek için saç derisine gerekli bakımı yapmak gereklidir. Gün içinde farkında olmadan sürekli kaşınan saçlı deride yaralar oluşabilir ve bu açık yaralara da dış ortamdaki mikroplar kolayca yerleşerek enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.''
SAÇA ZARAR VEREN 5 TEHLİKELİ ALIŞKANLIK
Ayrıca saça zarar veren 5 tehlikeli alışkanlık daha bulunmaktadır.
YETERSİZ BESLENME
Yetersiz ve sağlıksız beslenme cilt sağlığını doğrudan doğruya etkilemektedir. Sağlıklı saçlar için protein bakımından zengin besinler tüketilmelidir. E vitamini, çinko ve demir içeren doğal yiyecekler tüketmek gerekirken hazır ve işlenmiş gıdalar tüketmek saça zarar vermektedir.
SAÇLARI SIKI BAĞLAMAYIN
Özellikle kadınların saçlarını sıkı sıkıya bağlaması veya erkeklerin sürekli şapka takması da saç ve saç diplerine zarar vermektedir.
İlla şapka takmak istiyorsanız saçınızı ya çok kısa tutun yada sıfıra vurun. Yoksa saç dibiniz için şapka son derece zararlıdır.
SAÇLARI ISLAKKEN TARAMAYIN
Bir diğer hata da saçları ıslakken taramaktadır. Saçlarınızı kurutmadan sakın taramayın. Bu şekilde saç taramak saç diplerine zarar vermektedir.
Islakken saç taramak saçların daha da kırılmasına yol açar
ÇOK FAZLA YIKAMAYIN
Saçları gereğinden fazla yıkamak da zararlıdır. Günde 1 kez yıkamak en doğrusu. Ancak bazı kişiler 3 kez bile duş alabiliyor. Bu durum saç diplerine çok büyük zararlar veriyor. En azından günde 1 kez saçınızı şampuanlayın ya da doğal sabunlar kullanın.
SAÇ ŞEKİLLENDİRİCİ ALETLER VE FÖN
Gereğinden fazla fön çekmek ya da sürekli saç şekillendirici aletler kullanmakta saç diplerine zarar vermektedir. Saç sağlığınız için mutlaka ama mutlaka bu alışkanlıklardan vazgeçmelisiniz.
Kaynak: İHA - Ulusal Post