Başvuranın borcu siliniyor! SGK'dan 81 ildekilere önemli duyuru

GSS borcu olan ancak herhangi bir geliri olmayanlar gelir testine girerek bu borç yükünden kurtulabiliyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan ancak herhangi bir geliri olmayan vatandaşlar, gelir testine girerek bu borçtan kurtulma imkânı bulabiliyor.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen ancak sosyal güvencesi olmayan kişilere uygulanan Genel Sağlık Sigortası (GSS), zamanla birçok vatandaşı borç yükü altına soktu. Özellikle geliri olmayan vatandaşlar için biriken borçlar ciddi sorun haline gelirken, devlet bu noktada önemli bir kolaylık sunuyor. Gelir testine giren ve belirli şartları sağlayan kişiler, GSS borçlarından muaf tutulabiliyor. Bu sayede hem borç yükünden kurtulmak hem de sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak mümkün oluyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

GSS borcunu sildirmek için ikamet ettiğiniz il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) başvurarak gelir testi yaptırmanız gerekir. Gelir testi sonucunda hane gelirinizin kişi başına düşen gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda, daha önceki GSS borçlarınız devlet tarafından karşılanır ve borçlarınız tamamen silinir. 

  • Borcun Silinmesi: 

    Gelir testiniz sonucunda kişi başına düşen aylık gelirinizin brüt asgari ücretin üçte birinden (1/3) az olduğu tespit edilirse, geçmişe dönük GSS prim borçlarınızın tamamı silinir.  

  • Borçların Silinmemesi (Faizlerin Silinmesi): 

    Gelir testi sonucunda geliriniz asgari ücretin üçte birinden yüksek çıkarsa, borçlarınızın tamamı silinmez ancak borçların faiz ve gecikme cezaları silinerek sadece ana para ödemesi çıkar.  

  • Ayrıntılı bilgiye bakanlığın sitesinden ulaşmak mümkün oluyor. 

EKONOMİ Haberleri

Listenin zirvesinde ne Japon, ne Alman ne de Çin var; İşte motoru en sağlam 10 otomobil
Avrupa'nın en büyük bankası belli oldu! Zirve el değiştirdi, listede bir Türk bankası da var
Borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler belli oldu
Gram 6 bin TL'yi, çeyrek 10 bini aştı
Meclis’te kabul edildi: ÖTV’de değişiklik