SGK uzmanından Temmuz'da zam bekleyen emekli ve memurlara kötü haber

Temmuz ayında yapılacak memur ve emekli maaş düzenlemesine ilişkin beklenti yükselirken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, artışların gerçek bir zam yerine enflasyonun etkilerini gidermeye yönelik olacağına dikkat çekti.

Temmuz 2026’da maaşlara yapılacak artışı merakla bekleyen milyonlarca memur ve emekli için Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’dan önemli değerlendirmeler geldi.

Erdursun, enflasyon nedeniyle yaşanan kayıpların temel gündem olduğunu belirterek, maaş artışının alım gücünü artırmayıp yalnızca geçmişte kaybedilen değeri bir ölçüde telafi edeceğini ifade etti.

Bölgede süren jeopolitik gerginliklerin özellikle enerji fiyatları üzerindeki etkilerine değinen Erdursun, “Hemen yanı başımızda bir savaş var. Amerika ve İsrail’in İran’a saldırmasıyla birlikte enerji maliyetlerinin daha da artması bekleniyor. Büyük ihtimalle akaryakıta yeniden zam gelecek. Enerjinin maliyeti arttıkça bu artış sadece pompa fiyatıyla sınırlı kalmıyor; satın aldığımız mallara, hizmetlere ve genel olarak tüm yaşam maliyetine yansıyor. Bu da enflasyonu yukarı itiyor. Diğer taraftan cebimizdeki paranın değeri düşmeye devam ediyor” diye konuştu.

Enerji maliyetlerindeki yükseliş, yalnızca akaryakıt fiyatlarıyla sınırlı kalmıyor; üretimden taşımaya kadar pek çok başlıkta zam baskısı oluşturuyor ve bu durum genel enflasyonun sürekli yüksek seyretmesine yol açıyor. Erdursun, özellikle sabit gelirlilerin bu süreçte desteklenmediğini savunarak hükümetin politika tercihlerine eleştiri getirdi.

Erdursun, “Hükümet yetkilileri enflasyonla mücadele edildiğini söylüyor ancak bayram ikramiyelerinde herhangi bir artış yapılmadı. Oysafiyatlar artarken, mal ve hizmet bedelleri sürekli yükselirken, sabit gelirle geçinenlerin eline geçen tutar değişmiyor. Türkiye’de son yıllarda market etiketlerinin neredeyse haftalık hatta günlük değiştiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

'ALIM GÜCÜ CİDDİ ANLAMDA ERİDİ'

Yakın geçmişin enflasyon rakamlarına da işaret eden Erdursun, yılın ilk iki ayında yaklaşık yüzde 8’e yaklaşan enflasyon oranının yapılacak zamları kısa sürede işlevsiz hale getirdiğini belirtti. Erdursun, “Bu oran, yapılan maaş artışlarının önemli bir bölümünün daha şimdiden eridiğini gösteriyor. Asgari ücret yıl başında artırıldı ancak iki ayda alım gücünde ciddi kayıp oluştu. Benzer durum emekliler, memurlar ve diğer sabit gelirliler için de geçerli. Cebe giren para nominal olarak aynı görünse de, o parayla alınabilen mal ve hizmet miktarı azalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gelirlerin artıyor gibi görünmesinin alım gücünde bir iyileşme sağlamadığını vurgulayan Erdursun, “Sabit gelirle geçinenlerin tamamı benzer zorluklarla karşı karşıya” dedi.

Temmuz ayında yapılacak artışların enflasyon farkı üzerinden hesaplanacağına dikkati çeken Erdursun, “Temmuz 2026 maaş zammı esasen enflasyon farkının yansıtılmasıyla belirlenecek. Bu durum, çalışanlar ve emekliler için gerçek anlamda bir zam değil, yalnızca son dönemde enflasyon karşısında oluşan kaybın bir kısmının karşılanması olacak” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ Haberleri

Nisan’da Emekli Maaşlarına Ek Artış: Kimler Yararlanacak?
Emeklilere Kötü Haber: Bayram İkramiyesine Zam Yok
Binlerce Çiftçiye Müjde: 149,6 Milyon Liralık Destek Ödemesi Bugün Hesaplarda
Vatandaşlık maaşı netleşiyor! Detaylar netleşti
Faizsiz Kredi Yarışı Kızıştı: Bankalar 90 Bin TL’ye Kadar Destek Sunuyor