Sezon başında kilosu 500 liraya kadar çıkan üzüm fiyatları, taze hasatların piyasaya girmesiyle birlikte büyük bir düşüş yaşadı. Marketlerdeki fiyatlar şu anda 109 liraya kadar inmiş durumda, bu da tüketiciler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor ve üzüm tezgahlarda kapış kapış gidiyor. İndirim günlerinde üç harfli marketlerin birçoğunda 109 lira olan üzüm normal günlerde ise yaklaşık 200 lira ile 350 civarında. Özellikle Ege Bölgesi'nin bereketli topraklarından, Manisa ve Aydın'dan gelen üzümler, kaliteleri ve lezzetleriyle tüketicilerin favorisi haline gelirken bu üzümler İstanbul başta olmak üzere çok sayıda büyük kente gönderiliyor. Kalan üzümler ise kurutularak kuruyemişe dönüştürülüyor.
Fiyat Düşüşünün Nedenleri ve Piyasa Hareketliliği Sürüyor
Üzüm fiyatlarındaki bu düşüşün ana nedeni, ürün arzının artması. İlk hasat döneminde sınırlı miktarda piyasaya sürülen üzüm, talebin yüksek olması nedeniyle fahiş fiyatlara ulaşmıştı. Ancak Manisa ve Aydın başta olmak üzere birçok bölgede hasatın hızlanması ve piyasaya daha fazla ürün girmesiyle birlikte fiyatlar hızla normalleşmeye başladı.
Tüketiciler, uzun süredir bekledikleri bu düşüşle birlikte üzüme yoğun ilgi gösteriyorlar. Özellikle sofralık üzüm çeşitleri, hem sağlıklı atıştırmalık olmaları hem de tatlılara ve salatalara kattıkları lezzetle sofraların vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Genelde akşam yemeklerini süsleyen üzümler lezzetleriyle adeta baş döndürüyor.
MANİSA ZİRVEDE
manisa.tarimorman.gov.tr sitesindeki bilgilere göre; Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir.
TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Toplam tarım alanımızın yaklaşık %16'sında,İlimizin ve Ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan üzüm yetiştirilmektedir.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün verilerine göre 10.011.899.741 TL olan 2016 yılı tarımsal üretim değerinin, 3.158.404.646 TL kısmı bağcılıktan sağlanmıştır.
Üzüm Manisa'nın en önemli tarımsal gelir kaynağıdır.
Manisa'da 866.496 (TÜİK 2022) dekar alanda yaklaşık 50 bin aile bağcılıktan geçimini sağlamaktadır.
Manisa sadece Türkiye'de değil Dünyada da en önemli üzüm üretim merkezidir.
ÜZÜM PAZARLARDA DAHA UCUZ
Öte yandan, pazarlarda satılan üzümler marketlere göre daha ucuz. 100 lira ile 300 lira arasında pazarlarda üzüm bulmak mümkün. Manavlarda ise üzüm fiyatlarının marketler ve pazarlara göre bir tık daha pahalı olduğu görülüyor.