Google'dan Bağımsız Medyaya 'Algoritma' Darbesi: Gelirler Yüzde 70'e Düştü!

Google'ın algoritma değişiklikleri, Türkiye'deki bağımsız medyanın varlığını tehlikeye atıyor. Haber sitelerinin ana gelir kaynağı olan reklamlar, algoritma değişiklikleriyle birlikte azalırken, birçok haber sitesi kapanma noktasına geldi.

Türkiye'de bağımsız medya, Google'ın yeni algoritma politikaları nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı. Birçok haber sitesi, gelirlerinde ve trafiklerinde yüzde 70'e varan düşüşler yaşarken, uzmanlar bu durumun basın özgürlüğünü tehdit ettiğini belirtiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Sarphan Uzunoğlu, Google'ın algoritma değişikliği nedeniyle haber sitelerinin yüzde 70'e varan bir gelir kaybı yaşadığını belirterek, 'Algoritmik şeffaflık eksikliği var' diyerek durumu tepki gösterdi.

Uzunoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Türkiye'deki bağımsız yayıncılar Google'ın yeni algoritmik politikaları gereği ağır bir kriz yaşıyorlar. Birçok haber merkezinin gelirlerinde ve trafiklerinde yüzde 70'e varan bir düşüş yaşanıyor birkaç haftadır. Elbette Google Türkiye'nin tamamıyla erişilmez bir kurum mantığıyla çalışması ve algoritmik şeffaflık eksikliği gibi meseleleri de burada vurgulamak gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

'Yerelden ulusala birçok yayıncı panik halinde' diyen Uzunoğlu, Google yönetimine 'şeffaflık' çağrısı yaptı.

Uzunoğlu, çağrısında şu ifadeleri kullandı:

'Platformların insanların maaşlarının ödenmesi konusunda büyük bir pay sahibi olan reklam gelirlerini bu denli etkileyecek değişiklikler konusunda şeffaf ve daha yardımcı bir tutumda olmaları şart. Bu hâliyle ortada bir 'gelir katliamı' var.'

TEKNOLOJİ Haberleri

Pentagon belgeleriyle açıkladı!
Ek ücret yok! Apple TV Türkiye'de erişime açıldı: Şartları belli oldu
Apple, iPhone 18 serisini tanıttı: Özellikleri ve Türkiye satış fiyatı belli oldu
Apple Türkiye iPhone fiyatlarını güncelledi: Zam oranı yüzde 25'i geçti
WhatsApp yakında bu telefonlarda kullanılamayacak: Liste yayınlandı