Kars'ta yaban hayvanları 242 noktada takip ediliyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaşayan yaban hayvanlar takip altına alındı. Vahşi hayvanlar, ortamlarında fotokapanlarla 242 noktada kontrol altında.

KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kafkas, Utah ve Boğaziçi üniversiteleri işbirliğinde 2006 yılında yeni bir uygulama başlatmıştı. Başlatılan, "Büyük Etoburların Araştırılması Projesi" kapsamında, Allahuekber Dağları Milli Parkı, Hamamlı, Komdere, Suludere, Cıbıltepe, Acısu, Handere ve Keklik Vadisi bölgesindeki 242 noktadan fotoğraf ve video kayıtları alınmaya başladı.

Isı, harekete duyarlı olan, video çekme özelliği de bulunan fotokapanlarla sarıçam ormanlarında yaşayan kurt, vaşak, domuz, tavşan ve bozayıların hareketliliği kayıt altına alındı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, dernek olarak 2006 yılından bu yana Sarıkamış ormanlarında bilim insanlarının gözü olan fotokapanlardan faydalandıklarını söyledi.

Çoban, 242 noktadan çok sayıda fotoğraf ve video kayıtları elde ettiklerini belirterek, "Gelişen teknolojiyle fotokapanlara video özelliği geldi. Bu sene topladığımız yeni görüntülerde vaşaklardan, kurtlara ilginç görüntüler çıktı." dedi.

Yaban hayvanlarının hareketliliğini takip ettiklerini ve önemli veriler elde ettiklerini dile getiren Çoban, şunları kaydetti:

"Özellikle takip için tasma takılan vaşağın kaşınma ağacımızın önünde vakit geçirmesi bizi gerçekten çok mutlu etti. Onunla ilgili daha detay görüntüler alabildik. Bu çalışma devam edecek. Bölgedeki canlıların hareketleri daha anlaşılır olacak. Özellikle uydu vericileri takip sistemleriyle aldığımız verileri, fotokapanlardan gelen verilerle birleştirdiğimiz zaman Sarıkamış ormanları için daha iyi bir koruma planı ortaya çıkartabiliyoruz."

Muhabir: Hüseyin Demirci-AA

YAŞAM Haberleri

Şef tavsiyesi: Makarna pişirirken önce su kaynatmayın
Sadece 1 kaşık eklerseniz salça küflenmeden aylar boyu taze kalıyor
Yeşilçam’ın emektar ismi Ali Tutal hayatını kaybetti
Herkes Gül Suyu Sanıyor Ama… Güllaçta Asıl Lezzet Sırrı Ortaya Çıktı
Şarkıcı Cansever sağlık durumuyla ilgili konuştu! Kansere yakalanmıştı...