Hep Faydalı Sanıyorduk, Uzmanından Çok Sevilen Tarhana Çorbasının Zararları

Tarhana çorbası özellikle kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biri. Ancak uzman bir ismin tarhana çorbasıyla ilgili uyarıları var.

Hep Faydalı Sanıyorduk, Uzmanından Çok Sevilen Tarhana Çorbasının Zararları
Yayınlanma Tarihi : 06 Şubat 2022 14:49

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere çok sayıda kış hastalığının sayısı arttı. Hastalıklar artarken bir çok kişi ise evdeki hastalara çorba vererek onları beslemek istiyor. Ancak yapılan bir yanlış olduğu ortaya çıktı. 

Özellikle Tarhana çorbasıyla ilgili herkesi ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. Yapılan bu açıklamayla birlikte Tarhana çorbasıyla ilgili bilinen tüm ezberler bozulmuş oldu. 

Türk mutfağının belki de en lezzetli çorbalarından biridir Tarhana çorbası. Yapılışı oldukça basit olan Tarhana özellikle de Anadolu mutfağında büyükçe yer tutar.

Şimdiler de her yer hazır çorbalarla dolduğu için tarhana çorbası gibi çorbalar pekte tüketilmiyor.

Kış aylarında olduğumuz şu günlerde hasta olanlara ilk iş çorba içirmek oluyor. Ancak uzmanından hastalara verilecek çorbalarla ilgili önemli bir uyarı geldi.

Tarhana çorbasının hastalara verilmemesi konusunda oldukça önemli bir uyarı var.

Sabah'ın geçtiği habere göre; Tarhana çorbasının hastalara verilmesi durumunda hasta olan kişiye bir fayda sağlamadığı gibi besin değeri de çok az bu çorbanın.. 

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbasının bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğunu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiğini söyledi.

...

Tarhana çorbasını içeriğindeki besinler nedeniyle çok doyurucu ve besleyici sanıyoruz. Domates, yoğurt aynı zamanda biber içermesi nedeniyle faydalı bir besin olarak görüyor gerek hastalarımıza gerekse bebeklerimize ek besin olarak veriyoruz. Ancak bilmediğimiz çok fazla şey çıktı, tarhana çorbasıyla ilgili.. 

Uzman diyetisyen Işın Sayın, İhlas Haber Ajansı'na Yaptığı özel açıklamalarda tarhana çorbasıyla ilgili bilinmeyen her şeyi anlattı.

Nekahat dönemindeki hastalara verilen çorbalardan biri olan Tarhanayı geleneksel yöntemlerle pişirdiğinizde, çorbayı içtikten sonra bir takım rahatsızlıklar görülebileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Işın Sayın, “Toplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip eden saatlerde:

f8ed01d3cf1f378645d9ecd470182057.jpg

Aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, duygusal hassasiyet ve alınganlık, öfke kontrolünün elden çıkması gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu belirtiler de beraberinde hortlayabiliyor.

Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bu belirtilerin bir kısmı ortaya çıkabilir. Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış bir çorba değildir tarhana ve beyaz unlu çorbalar.

Adet düzenleyici, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menapoz ve polikistik over sürecindekiler için de, yatan hareketsiz hastalar için de, beyaz unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır. Bebek ve çocuklar açısından da, besleyici değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım” diye konuştu.

3241445.jpg

Evde çok fazla tarhana var. Bunu da genellikle hastalarımız için kullanıyoruz dediğinizi duyar gibiyiz. Ne olacak bu tarhanalar çöpe mi gidecek? Elbette gitmeyecek. Normal zamanlarda istediğiniz kadar tarhana çorbası tüketebilirsiniz. Sadece hastalık döneminde tüketmemelisiniz.. 

Ancak illa hastalık döneminde de tarhana çorbası tüketmek istiyorsanız başka bilgiler de vereceğiz.

Peki Tarhana çorbasını daha sağlıklı hale getirmek mümkün değil mi? Elbette mümkün. Bu konu hakkında da uzman isim önemli bilgiler verdi. Tarhana çorbasını daha sağlıklı hale getirmenin yollarını anlattı.

Sayın tarhana çorbasının nasıl pişirilmesi gerektiğini şöyle anlattı:


“Çok derin tencereye malzemeleri rastgele üst üste ekleyin ve el blendırından geçirip karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra kaseye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı ruşeym ekleyin. Ruşeymi pişirerek besin değerini düşürmeyin.

İşte eklemeniz gerekenler:

1 çorba kaşığı kepek / tam buğday / tam çavdar unundan biri, 4 çorba kaşığı el yapımı toz tarhana, 5 su bardağı içme suyu , 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane, 2 çorba kaşığı tereyağı,1 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı tuzsuz kırmızı biber salçası,1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı ucuyla kimyon.” Kaynak: İHA - Fotoğraflar: A.A - İHA