Erimeyen taş gibi bir turşu yapmak istiyorsanız kesinlikle atlamamanız gereken tüyolar
Turşu, Türk mutfağında sevilen bir lezzettir. Eğer evde erimeyen taş gibi bir turşu yapmak istiyorsanız bilmeniz gereken bazı püf noktalar var

Bağırsak sağlığı için en faydalı besinlerin başında turşu gelmektedir. Turşu aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Bu yüzden evde doğal yollarla yapılan turşular uzmanlar tarafından ısrarla önerilmektedir. Evde turşu yaparken herkesin bilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.
Turşu, herkesin çok sevdiği bir lezzettir. Yaz ayları yaklaşmaya başladı. Yaz aylarında yapılan turşular sonbahar ve kış aylarında sofraları süslüyor. Eğer lezzetli turşular yapmak istiyorsanız bazı püf noktaları atlamamanız gerekiyor.
Yapacağınız turşunun lezzetli olması için dikkat etmeniz gereken kurallar var. Turşunuzu en önemlisi serin bir yerde muhafaza etmeniz gerek. Güneş alan yerlerde bulunan ve ağzı iyice kapatılmayan turşular maalesef kısa sürede bozuluyor.
Üzerinde beyaz köpükler oluşan turşular sonrasında zehirli hale dönüşüyorlar.
Lezzetli turşular yapmak için Mynet haber sitesinde bazı önemli bilgiler paylaşıldı. Bu bilgiler doğrultusunda turşunuzu yaparsanız hem turşunuz daha lezzetli olacak hem de asla erimeyecek. Ayrıca aylarca bozulmadan taş gibi kalacak
Sofralarınızı süsleyen lezzetli turşular yapmak için bilmeniz gereken bazı küçük sırlar
Turşu kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlayın. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekmektedir.
2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor.
Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılması. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.
Önemli Uyarı: Ve hangi turşuyu yapacaksanız yapın mutlaka cam kavanozda turşuyu yapmaya özen gösterin. Plastik bidonlarla yapılan turşular pek önerilmemektedir.
Ayrıca turşunuzun tarifine uygun hareket edin.
Ölçüleri iyi ayarlamazsanız hem turşunuz lezzetsiz olur hem de kısa sürede bozulur. Emeğinizin boşa gitmemesi için turşu yaparken mutlaka bu bilgiler doğrultusunda hareket edin. Ayrıca arkadaşlarınızın da lezzetli turşular yapabilmek için bu püf noktalardan yararlanması için mutlaka ama mutlaka onlarla paylaşmayı ihmal etmeyin!
ASIRLIK TURŞUCU DA LEZZETLİ TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARINI ANLATTI
Kaan Baran Güreler, İstanbul'da asırlık turşucuyu işletiyor. Atalarından miras kalan mesleği devam ettiren Kaan Baran Güreler herkesin faydalanması için Anadolu Ajansı'na turşu yapmanın püf noktalarını anlattı.
Mynet'te yer alan içerikte olduğu gibi Kaan Baran Güreler'de turşu yapmanın inceliklerini tek tek paylaştı.
Kaan Baran Güreler'in yapmış olduğu açıklamalarda ise lezzetli turşu yapmanın püf noktaları şu şekilde anlatıldı.
TURŞU YAPARKEN EN ÇOK YAPILAN HATAYA DİKKAT ÇEKTİ
"En çok yapılan iki hatadan biri, kaya tuzunu az koymak. Kaya tuzunu az koyduğumuz için turşu her zaman yumuşak oluyor. Diğeri ise turşuya sürekli 'oldu mu?' diye açılıp bakılması. Turşu bu nedenle fermantasyonunu tamamlayamıyor. Her açtığınızda o fermantasyon duruyor. Bir daha başlaması için, aynı süreyi beklemek gerekiyor."
Turşu kurarken 10 kilogram için 2 kilogram kaya tuzu kullanılmasını tavsiye eden Güreler, "Lahanaysa 3 hafta, salatalıksa 4 hafta, biberse 2 ay bekleyin. Türlü kurmayın, turşularınızı tek tek kurun. Çünkü sebzelerin değişik bekleme süreci olduğu için birisi oluyor, diğeri olmuyor. Fazla karıştırmaya gerek yok. Limon, sirke, dere otu koymak fermantasyonu hızlandırıyor ve turşu eriyor. O yüzden daha sade tariflerin kullanılmasını tavsiye ediyorum." dedi.
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti:
"Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz. Bu ürünün haziran ayına kadar dayanması gerekiyor. Çok fazla limon koyarsak yine eriyor. Değişik bir oran. Evde turşu yapanlar sirkeden de yapabilir. Çünkü az miktarda yapılıyor. Erimeden tüketiliyor. Bunun tartışması aslında tamamen damak tadıdır. Birisi iyi, birisi kötü değil. Ama sirke daha keskin ve ağır oluyor. Limon ise daha hafif, daha yenilenebilir bir kıvamda oluyor."
TURŞU YAPARKEN KAYA TUZU KULLANIN
Ürünlerinin yüzde 30'unu sadece su ve kaya tuzu kullanarak hazırladıklarını anlatan Güreler, "Ürünün kendi içinde bir asit oranı ve aroması var. Ürün, kaya tuzu ile fermantasyonunu çok kolay bir şekilde tamamlayabiliyor. Ne kadar çok karıştırırsanız, ürünün genetiği ve fermantasyonu ile oynuyorsunuz." dedi.
Turşu kurulurken suyun da önemli bir faktör olduğunu belirten Güreler, "Biz turşularımızı Bursa'daki dağdan gelen su ile hazırlıyoruz. Kullandığımız suyun içinde bulunan yüzde 10-20 oranındaki kireç turşunun çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Musluk suyu bir gün evde bekletilirse, aynı oranı yakalayabilirler." diye konuştu.
Turşunun yararlarının saymakla bitmediğini, kış için mükemmel bir probiyotik kaynağı olduğunu ifade eden Güreler, "Turşu, vücudun direncini arttırıyor, kas ağrılarına, alzaymıra, bir çok hastalığa iyi geliyor." dedi.
MUSLUK SUYUNU BİR GECE DİNLENDİRMEK GEREKİYOR
Turşu kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlanıyor. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekiyor. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılıyor.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor.
Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebiliyor. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılması. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.
Evet turşu yapmanın püf noktaları bu şekilde! Eğer sizlerde çok lezzetli turşular yapmak istiyorsanız bu püf noktaları mutlaka aklınızın bir köşesinde bulundurun. Ayrıca arkadaşlarınızın öğrenmesi adına turşu yapmakla ilgili bu sırları mutlaka ama mutlaka onlarla paylaşın! Böylelikle onlarda çok lezzetli turşular yapabilirler.
Kaynak: Anadolu Ajansı - Mynet.com - Fotoğraflar: İhlas Haber Ajansı