Hep merak edilirdi ancak kimse kıvamı tutturamazdı çıtır çıtır kızartmaların sırrıymış..
Patates kızartması yaparken nasıl çıtır çıtır kızartma yapılır merak edilirdi. Sirke yöntemiyle usta aşçılar meğer çıtır çıtır patates kızartması yapıyorlarmış... İşte usta aşçıların lezzetli patates kızartması tarifi

Patates kızartması yaparken herkes çıtır çıtır olsun ister. Çıtır patates kızartması yapmak için aslında bazı püf noktalar var. Öncelikle kullanacağınız patatesin mutlaka ama mutlaka taze olmasına dikkat edin. Küflenmiş, çürümüş ve filizlenmiş patateslerle sakın patates kızartması yapmayın.
Usta aşçıların yaptığı gibi lezzetli patates kızartması nasıl yapılır şimdi sizlerle paylaşacağız.
Onedio.com'da yer alan bir içeriğe göre; Çıtır çıtır kızarmış patatesler elde etmek için maden suyu ve tuzdan destek alabilirsiniz. Bunun için doğradığınız patatesleri maden suyu ve tuzlu karışımda 30 dakika kadar bekletin. Bu suyun içerisine ayrıca 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi eklemeyi de ihmal etmeyin. Sirke de patateslerin kızarırken çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Patatesleri sirkeli, tuzlu suda beklettikten sonra kızgın yağ ile kızartın
LEZZETLİ PATATES KIZARTMASININ TARİFİ
Öte yandan Duvar.com.tr'den Evren Aybars'da yayınladığı bir köşe yazısında lezzetli patates kızartmasının tarifini verdi. Dilerseniz sizde bu tarifi deneyebilirsiniz. Üstelik çokta kolay.
Malzemeler
-1 kg kızartmalık patates
-1 litre kızartmalık yağ (bulabiliyorsanız fıstık, fındık gibi yağlar, veya ayçiçek yağı)
-1 adet dijital termometre
-derin bir tencere
Eğer evinizde iyi bir fritöz varsa son iki malzemeye ihtiyacınız olmayacak. Ancak benim gibi fritöz almadıysanız, mutlaka bir kızartma termometresine ihtiyacınız olacak, çünkü yağın sıcaklığını ayarlamanız oldukça önemli.
Patatesleri uzunlamasına yarım santimetre kalınlığında halkalara bölün ve daha sonra birer santimetre genişliğinde dilimlere kesin. Bu teknik içi yumuşak dışı çıtır çıtır patatesler yapmanızı sağlayacak, daha ince dilimlerde sadece dışı çıtır kalacağı için bu kadar uğraştığınıza değmeyecektir.
Kestiğiniz dilimleri büyük bir kase suyun içerisine alın ve nişastasının çıkması için en az 1 saat, mümkünse 8 saat buzdolabında bekletin.
Patateslerin suyunu boşaltın, bir tur daha sudan geçirin, sonra bol miktarda kağıt havlu kullanarak dışındaki bütün nemi almaya çalışın. Bu aşama önemli, patatesin suyunu azaltmak hem yağ sıçramasını önleyecektir hem de patatesin daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
Ortaboy bir derin tencereye yağınızı koyun ve 160 dereceye gelene kadar ısıtın. Patatesi partiler halinde hafifçe sararana kadar 4-5 dakika sıkça çevirerek kızartın. Üzeri yine kağıt havlularla kaplı bir fırın tepsisi üzerinde beklemeye alın.
Tüm patatesler 160 derecede piştikten sonra yağın sıcaklığını 190 dereceye yükseltin. Patatesleri yine partiler halinde 3-4 dakika, üzeri altın sarısı, hafifçe kahverengi olana kadar kızartın. Temiz kağıt havlularla kaplı bir kaba alın, hemen tuzlayın ve sıcak sıcak servis edin.
Evet, Evren Aybars tarafından paylaşılmış olan bu patates kızartması tarifi son dönemin en lezzetli tariflerinden biridir.
FIRINDA NASIL YAPILIR?
Aslında uzmanlar fırında yapılan patates kızartmasını önermektedir. Hem daha sağlıklı hem daha lezzetli olmaktadır. Bunun içinde aslında yapmanız gereken yine çok basittir.
Malzemeler
3 büyük boy patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Fırını 230 derece ısıtın.
Soyup yıkadığınız patatesleri serçe parmak kalınlığın doğrayın.
Büyük bir kaba patatesleri alın. Yağı ve tuzu ilave edip karıştırın.
Genişçe bir pişirme tepsisine yağlı kağıt koyun. Patatesleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde, tek katman halinde dizin.
Patatesleri altın rengini alana ve çıtır çıtır olana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Bir spatula yardımıyla pişen patatesleri tabağa alın. Afiyet olsun.
Evet fırında yapılan bu patates kızartması da en sağlıklı tariflerden biridir. Dilerseniz patatesleri fırınlarken üzerlerine domates dilimleyebilir bir kaç tane de yeşil biber koyabilirsiniz. Böylelikle lezzetli bir patates keyfi sizi bekliyor olacaktır.