Yaptığınız domates konservesinin bozulmaması ve uzun süre taze kalması için aşçılık sırrı
Domates konservesi her yaz aylarında yapılan kışlık lezzetlerdendir. Peki bozulmaması için ne yapmak gerekir?

Domates konservesi yaz aylarında yaptığımız harika bir yiyecek. Kış aylarında makarna yaparken veya yemeklerimize eklerken kullanırız. Kimi zaman menemen yapımında da kullandığımız olur.
Domates kış aylarında genel olarak daha pahalıdır. Bu nedenle Türk mutfağında büyüklerimiz uzun yıllardır yaz aylarında konserve yaparlar. Bu yılda konserve hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor.
Yaz artık bitti.
Yakın bir zamanda yine domates fiyatlarının yine uçuşa geçmesi düşünülüyor. Bu yüzden de harıl harıl çok sayıda ev hanımı domates konservesi yapıyor.
DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR !
Domates konservesi yaparken bazı detaylara dikkat etmekte fayda var. Örneğin kullanılan cam kavanoz kesinlikle çatlak olmamalı.
Kapağı mutlaka yeni olmalı.
Mümkünse kapaklar kaynar suyla kaynatılmalı.
MALZEMELER DE ÖNEMLİ !
Çoğu ev hanımı israf olmasın diye çürük domateslerle konserve yapmak istiyor. Oysa bu son derece tehlikeli.
Sağlığınızdan olmamak için asla çürük domateslerle konserve yapmayın. Aksi takdirde yapacağınız konserve çok ama çok lezzetsiz olacağı gibi ayrıca sağlığınıza da zarar verecektir.
Bir başka uyarı da konserveleri muhafaza edeceğiniz yerle ilgili. Mutlaka konservelerinizi serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde hızlı bir bozulma sürecine girecektir.
DOMATES KONSERVESİ NASIL YAPILIR?
Gelelim domates konservesinin yapılışına. Habertürk'te yayınlanan bir içerikte domates konservesinin nasıl yapıldığı detaylı bir şekilde anlatışmış. Bunun için işte bilmeniz gerekenler
Ayrıca Anadolu Ajansı tarafından paylaşılan bir haberde de evde konserve yapılırken dikkat edilmesi gerekilen tüm kurallar sıralandı. Uyarılar aşağıdaki gibidir. -
-Asitliği düşük fasulye, bezelye gibi besinlerin konservesi hazırlanırken mutlaka basınçlı tencere kullanılmalıdır.
-Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır. Turşu yapımında plastik kap kullanılacaksa Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve turşu yapımında bu kaplar tekrar tekrar değil bir kez kullanılmalıdır.
-Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir.
-Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler, et ve süt gibi asidi düşük besinlerin kaynama sıcaklığında sterilize edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle 116 derecede basınç altında 20-25 dakika tutulmalıdır.
-Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatma yapılması önemlidir.
-Hazır konserve satın alırken etiketinde üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olmasına, kutuda kabarıklık, bombelik olmamasına, küflenmiş, paslanmış, ezik olmamasına dikkat edilmelidir.
-Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır.
-Turşu oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.
-Hipertansif kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları sağlık açısından önemlidir.
AA