81 ildeki tapu sahiplerine cezalar yolda! Maliye harekete geçti
Tapuda Düşük Bedel Gösterenlere Yapay Zekâ ile Sıkı Takip

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul satışlarında tapuda düşük bedel göstererek vergi kaybına yol açanlara karşı yeni bir adım attı. Yapay zekâ destekli MEVA sistemi ile satış işlemleri tek tek inceleniyor.
Son 5 Yılın Tapu İşlemleri Mercek Altında
Bakanlık, son beş yıl içinde yapılan tapu işlemlerini masaya yatırdı. Gerçek satış fiyatı ile tapuda beyan edilen değer arasındaki farkları tespit eden sistem, özellikle büyükşehirlerdeki kayıt dışı işlemleri ortaya çıkarıyor.
Gönüllü Düzeltme Şansı
Yetkililer, düşük bedel gösteren mükelleflere gönüllü düzeltme imkânı tanındığını açıkladı. Ancak beyanlarını kendi rızasıyla düzeltmeyenleri, yüksek faiz oranları ve ağır cezalar bekliyor.
Yapay Zekâ Destekli MEVA Sistemi
MEVA sistemi, satış verilerini tapu kayıtları ve banka transferleriyle karşılaştırarak usulsüzlükleri belirliyor. Bu sayede devletin vergi kaybı önlenirken, kayıt dışı ekonomiyle mücadele de güçleniyor.