Elektrik ve doğalgaz fiyatları için kritik tarih: Bakan Bayraktar Nisan ayını işaret etti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji piyasasına ilişkin merak edilen başlıklarda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Katıldığı televizyon programında konuşan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yönelik olası değişiklikler için Nisan ayını işaret etti.
Fiyat artışı olup olmayacağına dair soruları yanıtlayan Bayraktar, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin 1 Nisan’da değerlendirme yapılacak. Doğalgazda destek programına ilişkin değerlendirmeyi de Nisan ayında yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
Enerji arzına ilişkin açıklama
Türkiye’nin enerji tedarikine ilişkin de bilgi veren Bayraktar, ham petrol alımında Irak ve Suudi Arabistan’ın öne çıktığını belirtti. Bu iki ülkenin toplam tedarik içindeki payının yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olduğunu ifade eden Bayraktar, arz güvenliği açısından herhangi bir risk görmediklerini söyledi.
Doğalgaz tarafında da benzer bir tabloya dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin tedarik konusunda sorun yaşamadığını vurguladı. Katar’dan yapılan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımına da değinen Bakan, bu alanda yüksek bir bağımlılık bulunmadığını ifade etti.
Bayraktar, “Katar LNG’sinin dünyayla buluştuğu bir yer. Hürmüz’e bağımlılığımız yok. Katar’dan önemli miktarda LNG alışımız yok. Dolayısıyla doğalgaz ve ham petrolde ülkemize sıkıntı yaşatmadık, yaşatmayacağız” dedi.
Enerji fiyatlarına ilişkin yapılacak değerlendirme, Nisan ayında açıklanacak kararlarla netlik kazanacak.
Kaynak: 12punto