Konut ve kiralarda en yüksek artışın olduğu iller belli oldu! İstanbul'a yaklaştılar
Türkiye'deki kira fiyatları yükselmeye devam ediyor. Konut fiyatlarının en yüksek olduğu iller belli oldu.
Türkiye'de kira fiyatları artmaya devam ediyor. Merkez Bankasının temmuz verileri; İstanbul ve Ankara'daki fiyat artışını, yeni kiracıların omuzundaki yükü ve yükselişin en çok sıçradığı bölgeleri ortaya koydu.
Evrensel'den Duygu Ayber Gültekin'in haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz 2026 dönemine ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) ve yeni kiracı kira endeksi (YKKE) verilerini açıkladı. Verilere göre konut fiyat endeksi, temmuz ayında yıllık bazda nominal olarak yüzde 25 arttı. Yüksek konut fiyatları ve kiralardaki artış, işçi ve emekçilerin barınma krizini derinleştirmeye devam ediyor.
Açıklanan veriler, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında işçi ve emekçilerin en temel insani haklarından biri olan barınmaya erişiminin giderek zorlaştığını bir kez daha ortaya koydu. Merkez Bankasının verilerine göre, konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izleyen konut fiyat endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarak 234,8 seviyesine yükseldi. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 25 oranında artış kaydetti. Enflasyondan arındırılmış hesaplamada ise konut fiyatları reel olarak yüzde 5,1 oranında geriledi.
İstanbul ve Ankara'da artış sürüyor
Üç büyükşehirdeki fiyat hareketliliği incelendiğinde, yüksek barınma maliyetlerinin merkezlerdeki baskısı göze çarptı. Temmuz ayında konut fiyatları bir önceki aya göre; İstanbul'da yüzde 2,7, Ankara'da yüzde 2,2 yükselirken, İzmir'de ise yüzde 0,5 oranında sınırlı bir düşüş kaydetti.
Yıllık bazda bakıldığında konut fiyatlarındaki artış İstanbul'da yüzde 27,7, Ankara'da yüzde 26,6 ve İzmir'de yüzde 23,1 olarak gerçekleşti.
En yüksek artış Doğu Anadolu'da
İstatistiki bölge birimleri sınıflamasına (İBBS) göre bölgelerin yıllık konut fiyat endeksi değişimleri incelendiğinde, temmuz ayında en yüksek yıllık artış yüzde 35,5 ile Bingöl, Elâzığ, Malatya, Dersim, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş'u kapsayan bölgede görüldü.
En düşük yıllık artış ise yüzde 16,4 ile Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde kaydedildi.
Yeni kiracılar için kira yükü yüzde 28,4 arttı
Yeni kiracı kira endeksi verilerine göre, temmuz ayında yeni kiracı kiraları bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı. Yeni kiracı kiralarındaki yıllık nominal artış yüzde 28,4 olarak gerçekleşirken, enflasyondan arındırılmış reel gerileme yüzde 2,6 seviyesinde kaldı. Üç büyükşehirde yeni kiracı kiralarındaki yıllık artış oranları ise İstanbul'da yüzde 32,4, Ankara'da yüzde 28,6, İzmir'de yüzde 26,3 olarak kaydedildi.
Bölgesel bazda ise yeni kiracı kiralarında en yüksek yıllık artış yüzde 35 ile Doğu Karadeniz (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon) bölgesinde yaşandı.
Kaynak: Evrensel