Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez uyardı: Bedeli Ağır Olacak
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde faiz artışlarının tek başına çözüm olmayacağına dikkat çekti. Ekonomist, Mahfi Eğilmez ''Bedeli Ağır Olacak'' uyarısında bulunarak kritik tespitlerde bulundu.

Türkiye'de yüksek faizler bel büküyor. Gerek esnaflar gerek borcu olanlar kredi kartı ve kredi faizlerinden şikayetçi. Bankada parası bulunanlar ise yüksek faizler nedeniyle iyi bir gelir elde etme imkanı bulmuş durumdalar. Parası olanın daha çok kazandığı, borçlu olanın daha da borçlandığı böyle bir ortamda Yenişafak gazetesi dahi sert eleştirilerde bulunmuştu. Başka bir uyarıda ekonomist Mahfi Eğilmez'den geldi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, sadece faiz artışlarının mevcut sorunlara çözüm olmayacağını ve bu durumun "ağır bir bedeli" olabileceği uyarısında bulundu.
Eğilmez, sosyal medya ve çeşitli platformlarda yaptığı paylaşımlarda, ekonomik dengelenme sürecinde atılan adımların tek boyutlu olmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Gerçek Gündem'de aktarılan habere göre; Ekonomideki yavaşlama ve istihdam verilerindeki bozulmaya dikkat çeken Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 yılı ilk çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ve Nisan ayı işsizlik verilerini değerlendirdi. GSYH büyüme hızının 2023’te %4,5, 2024’te %5,4 iken 2025’in ilk çeyreğinde %2’ye gerilediğini hatırlatan Eğilmez, bu oranın ciddi bir ivme kaybı anlamına geldiğini belirtti. Sanayi sektörünün durgunlaştığını, tarımın ise küçüldüğünü ifade eden Eğilmez, büyümenin inşaat ve hizmetler sektörü üzerinden şekillendiğini söyledi.
İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇİLİYOR
İşsizlikteki artışa da dikkat çeken Eğilmez, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının %8,6’ya yükseldiğini, daha geniş tanımlı işsizlik oranının ise %32,2’ye çıktığını belirtti. Eğilmez’e göre bu oran, işgücünün yaklaşık 3’te 1’inin işsiz olduğunu ve büyük bölümünün iş aramaktan vazgeçtiğini gösteriyor.
ENFLASYON DÜŞÜŞÜNDE REHAVET UYARISI
Yazısında, enflasyondaki geçici düşüşlerin rehavete yol açabileceği uyarısında bulunan Mahfi Eğilmez, faiz politikasıyla yürütülen mücadelenin sınırlı kalabileceğine işaret etti. Eğilmez, “Ekonomide enflasyon düşüyor, ancak buna paralel olarak büyüme hızı da yavaşlıyor, işsizlik artıyor. Bu tablo, Türkiye'nin sağlıklı bir ekonomik dengeden uzaklaştığını gösteriyor” dedi.
İKTİDARIN YENİ YÖNELİMİ NE OLACAK?
Mahfi Eğilmez, mevcut gidişatın devam etmesi durumunda hükümetin enflasyonla mücadele politikasından geri adım atabileceğini savundu. Eğilmez, “İktidar, geçmişte olduğu gibi büyümeyi enflasyonun önüne koyabilir. Önümüzdeki süreçte kredi garanti fonu aracılığıyla yeni kredi paketleri, vergi indirimleri, istihdam destekleri ve faiz indirimleri gündeme gelebilir” diyerek bu adımların büyümeyi geçici olarak destekleyeceğini, ancak yeniden enflasyonu tetikleyebileceğini dile getirdi.
BEDELİ AĞIR OLUR!
Eğilmez, enflasyonla mücadelede kararlılığın önemine işaret ederek, “Enflasyonu bir kez düşürmeyi başardıysanız, bir daha asla yükselmesine izin vermemelisiniz. Çünkü her şeyin bir bedeli vardır ve bazen bu bedel ağır olur” ifadelerini kullandı.