İBB'nin eski başkanı Gürtuna'dan Kanal İstanbul projesine tepki! Tek faydası yok, yüzlerce zararı var

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011’de “Çılgın Proje” olarak tanıttığı Kanal İstanbul’u sert sözlerle eleştirdi.

İBB'nin eski başkanı Gürtuna'dan Kanal İstanbul projesine tepki!  Tek faydası yok, yüzlerce zararı var
Yayınlanma Tarihi : 02 Ağustos 2025 16:38

Gürtuna, projenin hiçbir faydasının olmadığını belirterek, destekleyenleri de ağır dille eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında “Çılgın Proje” olarak kamuoyuna açıkladığı Kanal İstanbul projesiyle ilgili, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.


Projeye başından beri karşı olduğunu vurgulayan Gürtuna, Kanal İstanbul’un İstanbul’a ve Türkiye’ye herhangi bir fayda sağlamayacağını savundu. Gürtuna, projeyi alkışlayan kesimleri de eleştirerek, Kanal İstanbul’un bilimsel, çevresel ve stratejik açıdan ciddi riskler taşıdığını belirtti.

Gürtuna, bir toplantıda duyurulan çılgın projeyi herkesin alkışlamasını hayretle karşılarken, “Salonun alkışlamasını çok üzülerek seyretmiştim. Çünkü o an salonda buz gibi bir hava esmeliydi. Böyle bir cümle nasıl sarf edilebilir demeliydi oradaki insanlar. Maalesef bu sergilenmedi” ifadeleri ile topa tuttu.

GÜRTUNA’DAN KANAL İSTANBUL ELEŞTİRİSİ

Silivri’deki cezaevinde tutuklu olarak bulunan Fatih Altaylı’nın olmadığı için Teke Tek programında sunuculuk görevini gazeteci Barış Terkoğlu gerçekleştirdi. Bu haftaki programın konuğu ise 1994 yılında Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde tutuklanması sonrası yerine gelen başkan vekili ve Fazilet Partisi'nin son İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna oldu.

Gürtuna programda Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın Proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesine ilişkin, “Kesinlikle karşı çıkardım. Neden? Bu fikir açıklandığında da karşı çıktım. Çok araştırdım. Hatta ben karşı durduğumda Ekrem Bey siyasi hayatta değildi” dedi.

“SALONUN ALKIŞLAMASINI ÇOK ÜZÜLEREK SEYRETMİŞTİM”

Projenin İstanbul’da bir toplantı salonunda duyurulduğunu anlatan Gürtuna, ‘çılgın projeyi’ alkışlayanları topa tutarak, “İstanbul'da bir salonda Sayın Başbakan o dönemde böyle bir projeyi çılgın bir proje diye açıkladı Salonun alkışlamasını çok üzülerek seyretmiştim. Çünkü o an salonda buz gibi bir hava esmeliydi. Böyle bir cümle nasıl sarf edilebilir demeliydi oradaki insanlar. Maalesef bu sergilenmedi” ifadelerini kullandı.

“BİR İŞİN BİR TANE FAYDASI OLMAZ MI YA”

Gürtuna, projeye karşı hep objektif olmaya çalıştığının altını çizerken, “Onun üzerine hem bu ülkenin sorunlarına kafa yoran birisi olarak hem bir belediye başkanı olarak yıllarca meclis üyeliği yapmış birisi olarak politikanın içinde bulunmuş birisi olarak bu konuya ciddi kafa yordum ve inanın çok araştırdım. Objektif olmaya çalıştım. Bir tane fayda bulamadım. Bakın bir işin bir tane faydası olmaz mı ya? Bir tane ama yüzlerce zararını ortaya koydu” şeklinde konuştu.