İstanbul'da herkesin akın ettiği 7 ilçede kira fiyatları tırmandı, talep karşılanamıyor
Özellikle İstanbul'da kısa süre önce yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok kişi riskli bölgeleri terk ederek daha güvenli kabul edilen ilçelere akın ediyor. Başakşehir, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Gaziosmanpaşa, Şile ve Çekmeköy'e göç...

Son dönemde birçok kişi Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy gibi ilçelerde ev kiralamak istemiyor. Deprem riski bulunan ilçelerden akın akın zemini sağlam ilçelere göç sürüyor.
Türkiye Gazetesi tarafından yayınlanan bir haberde; İstanbul'da kira patlaması yaşanan ilçelerin listesine yer verildi.
7 İLÇEYE BÜYÜK GÖÇ AKINI VAR
İstanbul'da kısa süre önce yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok kişi riskli bölgeleri terk ederek daha güvenli kabul edilen ilçelere göç ediyorlar. Özellikle, en çok aç alan ilçeler arasında '' Başakşehir, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Gaziosmanpaşa, Şile ve Çekmeköy'' ilçesi yer alıyor. Bu ilçelerdeki emlakçılar taleplere yetişemediklerini belirtirken kira fiyatları ise tırmanışa geçti.
Son 6 ayda bu bölgelerde kiralar yaklaşık yüzde 30 oranında yükseldi. Buna karşılık, zemini riskli olarak değerlendirilen Avcılar, Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu, Tuzla, Üsküdar ve Sultanbeyli gibi ilçelerde kira artışları yüzde 5 ila 7 ile sınırlı kaldı.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN DAİRELER 1+1
Gerçek Gündem'de aktarılan habere göre; Konut tercihleri yalnızca zeminle sınırlı değil; yaşam tarzındaki değişiklikler de yeni eğilimleri beraberinde getirdi. Boşanma oranlarının artması, gençlerin yalnız yaşamı tercih etmesi ve evden çalışma modelinin yaygınlaşması gibi faktörler 1+1 dairelere olan talebi artırdı.
Özellikle büyükşehirlerde küçük metrekareli, merkezi lokasyonlardaki 1+1 daireler hem kiracılar hem de yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Kira getirilerindeki hızlı artış ve satış fiyatlarındaki yükseliş, bu daireleri portföylerin vazgeçilmezi haline getirdi. Emlak danışmanları, 1+1 dairelerin özellikle yeni projelerde daha fazla yer almaya başladığını ve bu segmentte talebin arzı geçtiğini belirtti.
GELECEĞİN TRENDİ MİNİMAL HAYAT
Türkiye Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan uzmanlar, önümüzdeki dönemde tek kişilik hane halkı sayısının artacağını ve 1+1 dairelere olan talebin daha da yükseleceğini öngörüyor. Minimal hayat tarzının yaygınlaşması, evden çalışma modelinin artması ve şehir içinde pratik konut arayışı, bu segmentin büyümesini destekleyecek faktörler olarak öne çıkıyor.
İSTANBUL’DA DEPREM TEDBİRİ
Sanayi üretiminin büyük bir bölümü depremden etkilenebilecek bölgelerde yapılırken, beklenen İstanbul depremi ekonomi için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2030 stratejisinde deprem riskine özel bir başlık açtı. İlk olarak bakanlık, sanayi bölgeleri için risk analizi yapacak. Riskli bölgelerdeki işletmelere, taşınmaları için uygun yerler belirlenecek. Seçilecek yerlerde ilk bakılacak kriter afetlere dayanıklı olup olmadığı olacak.