SGK radarına girdiler: Emekli bayram ikramiyesi alamayacaklar

SGK birçok emekliyle ilgili inceleme başlattı. Emekli bayram ikramiyesi ve maaş alamayabilirler.

SGK radarına girdiler: Emekli bayram ikramiyesi alamayacaklar
Yayınlanma Tarihi : 03 Mayıs 2025 23:57

Son dönemde basında yer alan sahte boşanma yoluyla babasından veya annesinden emekli maaşı alanlarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. 

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Işıkhan "Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400'ü ile ilgili ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk" açıklamasında bulundu. 

Yapılan bu inceleme neticesinde emekli maaşı alanların maaşları iptal edileceği gibi kurban bayramında ödenen 4000 liralık bayram ikramiyesinden de yararlanamayacaklar.

atm-959529-1280.jpg

KİMLER RİSK ALTINDA?

Ekol TV yayınında konuşan mali müşavir İsmet Çetinkaya, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi burada sosyal güvenlik müfettişleri denetimleri yapıyor. Halihazırda geçmişte de yapıyordu ve şu anda da yapılıyor. Genelde uygulama şu şekilde oluyor. Sahte boşanmışların çevresi tarafından ihbar edilmesi vesilesiyle tespit edilmesi daha yüksek muhtemel. Çünkü bu şekilde ihbarlar yapıldığı sosyal güvenlik müfettişleri direkt o kişiyle ilgili önce bir bilgisi dahili olmadan bir araştırma yapılıyor. Çevre taraması yapılıyor. Daha sonra ev ziyareti yapılıyor. Şayet o kişiler aynı evde ikamet ediyorsa ve o evin giderleri erkek tarafından karşılandığı tespit ediliyorsa sahte boşanma tespit ediliyor.  

Şimdi burada sahte boşanma ne? Bir kere bunu bilmek lazım. Bir kişi kadın ve erkek fiili olarak evliler. Ancak kağıt üstünde boşanarak kadın babası vefat ettiği için yetim maaşı almak istiyor. Yani sahte sigortalılık dediğimiz farklı bir versiyonu bu. Sahte yetim aylığı almak. Yani aslında net bir şekilde ifade etmek gerekirse daha tüyü bitmemiş yetimin hakkının göz dikmek gibi bir şey diyebiliriz. Sizin, benim cebimizden alenen çalınmış bir paradır bu. Hakkınız olmamasına rağmen. Çünkü devlet kanuni bir hak vermiş. Nedir bu hak? Bir kişinin, kız çocukları için konuşuyoruz, erkek çocukları için böyle bir şey yok. Kız çocukları için annesi, babası vefat etmişse, yetim kalmışsa, bakacak hiçbir kimsesi yoksa, bir iş yerinde çalışmıyorsa, bekarsa, devlet annesinden ya da babasından kalan maaşın belli bir miktar o kız çocuğunun hayatını idame ettirebilmesi için sosyal devlet gereği ödediği bir maaş türüdür ve dünyada hiçbir örneği yoktur. Sadece Türkiye'de vardır bu, çok da güzel bir uygulamadır aslında. Ancak bunu kötü niyetle kullananlar evli ya da başka bir yerde çalışıyor ancak vefat etmiş babasının ya da annesinin maaşını almak için hileli olarak boşanma yolunu tercih ediyor. Bu geçmişte de vardı, şu anda da var. Denetimler de devam ediyor.
Geçmişte de devam ediyordu. Şu andaki son yapılan denetimlerde 9 bin kişi tespit edildi. Bununla ilgili 7400 kişiye de tebligat gönderildi.

CEZASI ÇOK BÜYÜK OLACAK

Bununla ilgili bir kere sosyal güvenlik müfettişleri bir kere savcılığa suç durusunda bulunuyor. Burada devleti dolandırmadan dolayı. Artı mali cezası ise geçmişe dönük aldığı tüm emekli maaşları faiziyle beraber geri talep ediliyor. 5 yıl geçmişten maaş aldıysa, 10 yıl geçmişten maaş aldıysa bu geri talep ediliyor. Ayrıca bu emekli maaşı ile ilgili faydalanan başka kimler varsa, sağlıktan faydalanan kimler var ise onların da Sosyal Güvenlik Kurumuna geçmişte sağlamış olduğu zarar da karşılanacak. Yani siz haksız yere bir yetim maaşı aldınız, 5 senedir alıyorsunuz, bu 5 senelik rakamı devlet sizden faizle geri istiyor. Ayrıca geçtiğimiz 3 sene içinde de bir tedavi oldunuz. Bunun külfeti devletimize diyelim 100 bin lira, şu anki rakamıyla beraber onu sizden talep ediyor. Şayet bunu ödeyecek durumunuz yoksa üzerinizde herhangi bir arsa, daire, araç vesaire bir şey varsa bunlar da haczediliyor. Yani devlet tespit edildiği zaman bir kere bunu kesinlikle bırakmıyor.

İlgili Haberler