Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), milyonlarca ev sahibinin yakından takip ettiği yeni konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Bu yeni yasa ile birlikte ev sahiplerine, kiraya verdikleri konutlarla ilgili önemli bir bildirim zorunluluğu getirildi.
Yasalaşan düzenlemeye göre, ev sahipleri, konutlarını kiraya verdikten sonra belirli belgeleri eksiksiz bir şekilde ilgili kurumlara bildirmekle yükümlü olacaklar. Bu bildirimin, yeni yasanın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak olan 30 günlük süre içerisinde yapılması gerekiyor.
Uzmanlar bu zorunluluğun kayıt dışı kiralamanın önüne geçilmesi ve kira piyasasının daha şeffaf hale getirilmesi amacıyla hayata geçirildiğini belirtiyor. Yurt'un aktardığı habere göre; Ev sahipleri için artık zorunlu hale gelecek olan bu düzenlemeler, turistik amaçlı konut kiralamalarını düzenleyerek sektörde düzeni sağlamayı amaçlıyor.
İZİNSİZ KİRALAMA YAPANLARA REKOR CEZA
Konuyla ilgili olarak hatay.ktb.gov.tr sitesinde aktarılanlara göre; İzin belgesi düzenlenen konutların kiraya verilmesinde bir üst süre sınırı bulunmamaktadır. Bu konutlar yüz günden kısa süreli kiralanabileceği gibi, daha uzun süreyle de (örneğin 6 ay, 8 ay, hatta bir yıl) kiralanabilir. Ancak, bir kez bile yüz günden kısa süreli kiralama yapabilmek için izin belgesi zorunludur. İzin belgeli konutların bir yılda kiraya verilebileceği süre ya da sayı açısından sınır bulunmamaktadır. (Örneğin, her defasında 2 şer gün olmak üzere 182 kez kiraya verilebilir. Ya da bir kez 30 gün, bir kez 11 ay kiraya verilebilir).
Konutların, sahip olması gereken asgari niteliklerini izin belgesi aldıklarında tamamlamış oldukları kabul edilir. İzin belgesi düzenlendikten sonra 30 gün içinde yapılacak denetimde bu hususlar aranır. Eksikliği halinde kanun kapsamında 100.000 TL. idari para cezası verilir ve eksikliğin giderilmesi için on beş gün süre verilir. Eksiklikler yine giderilmezse izin belgesi iptal edilir.