İklim Değişikliği Dünya'nın Geçmişe Kıyasla Yavaş Dönmesine Yol Açıyor

California San Diego Üniversitesi bünyesinde yapılan yeni araştırmada, iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesinin, Dünya'nın geçmişe kıyasla daha yavaş dönmesine neden olduğunu belirtildi.

Araştırmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesinin, Dünya'nın dönme hızını etkilediği belirlendi. Dünyanın ağırlık merkezinin, buzulların erimesinden etkilendiği ve bu durumun gezegenin daha yavaş dönmesine yol açtığı ifade edildi.

Araştırmada, söz konusu yavaşlamanın, takvim yılının son dakikasına fazladan 1 saniye eklenilmesi olarak bilinen "artık saniye" uygulamasının ertelenmesine yol açabileceği, bu kapsamda 2026 yılında yapılması öngörülen eklemenin, 2029'a kalabileceğine işaret edildi.

California San Diego Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsünde jeofizikçi olan araştırmanın yazarı Duncan Agnew, çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, buzulların erimesiyle gerçekleşen deniz seviyesindeki değişikliğin, Dünya'nın dönüş hızının etkilendiğini görülebilecek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Agnew, "Dünya'nın ne kadar hızlı döndüğünü ölçülebilir şekilde değiştiren bir şey yapmış olmamız benim için bile oldukça etkileyici." ifadesini kullandı.

Araştırma bulguları "Nature" dergisinde yayımlandı.

YAŞAM Haberleri

Yapay Zeka Hitit Tabletlerini Çözdü: 2 Bin Yıllık Bilgi Gün Işığına Çıkıyor!
Usta Fotoğrafçı Ara Güler'in "Kumkapı Balıkçıları" Sergisi Ziyaretçilerle Buluşuyor
Uzmanından, Astım Hastalığına Karşı Altın Değerinde Öneriler
Uzmanından 25-44 Yaş Kadınlar İçin Kritik Uyarı: Risk Artıyor
Tarkan'dan sitem dolu açıklama. Adeta ateş püskürdü