Tarlada kilosu 6 liradan satılırken markette 40 lirayı geçebiliyor! Hasadı başladı
Faydaları saymakla bitmeyen limonun hasadı başladı.

Yeniçağ'daki habere göre; Limon hasadı, emek yoğun bir süreç. Sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelerde çalışan işçiler, zorlu koşullar altında ürünleri topluyor ve paketliyor. Fiyatı ise üreticinin yüzünü pek güldürmüyor.
Türkiye'nin limon başkenti olarak bilinen Mersin'in Erdemli ilçesinde, yoğun hasat dönemi başladı. Sezonda 1 milyon tonun üzerinde üretim yapılan ilçede, sabahın erken saatlerinde bahçelere giren işçiler, özellikle kadınlar, limonları hasat edip paketliyor.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Limonun faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren limon aynı zamanda da cilde iyi geliyor. Limonun kendisi kadar kabukları da faydalı. Birçok kişi limonun kabuklarını oysa çöpe atıyor.
Habertürk'te yer alan içerikte; Limon kabuğunun daha önce duyulmamış faydalarına yer verildi;
- Limonun içinde olduğu gibi C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özellik gösterir ve hücresel sağlığı destekler.
- Limon kabuğunda bulunan limonen, anti-kanser özelliklere sahiptir. Araştırmalar, limonenin kanser hücrelerinin büyümesini durdurma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
- kabuğundan elde edilen yağ, aromaterapi ve cilt bakımında kullanılır. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde cilde uygulandığında temizleyici ve canlandırıcı bir etki yapabilir.
- Lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sistemini destekler, sindirim sürecini düzenler ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
- Limon kabuğu çayı, sindirim sistemini rahatlatmaya ve detoks etkisi yapmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne katkı sağlayabilir.
- İçerdiği flavonoidler ve polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir.
- Limon kabuğundan elde edilen sirke, yemeklere tat katmanın yanı sıra saç ve cilt bakımında da kullanılır. Saç derisini temizler, cildi tonlar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
- Bazı çalışmalar, limon kabuğunun kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini göstermiştir.
- Limonun ferahlatıcı kokusu, limon kabuğunun rendelenmesi veya kabuklarından elde edilen yağlar aracılığıyla stres ve anksiyeteyle mücadelede etkili olabilir.
LİMONU SAKSIDA YETİŞTİRMEK MÜMKÜN
Lezzet.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Evde limon yetiştirmenin yollarına yer verildi. İşte evde limon yetiştirmek için uygulayacağınız adım:
Evde limon yetiştirmeniz için yapmanız gereken ilk adım, bir adet limonu 4 parçaya bölmektir.
Limonun içindeki çekirdekleri çıkartın ve bir kenara ayırın. Zarar gören çekirdekleri atabilirsiniz.
Bütün haldeki limon çekirdeklerinin üzerinde bulunan zarı dikkatli bir şekilde çıkartın.
Bir sprey şişesinin içine su koyun ve kağıt havlu çıkartın. Spreydeki suyla kağıt havluyu ıslatın.
Kağıt havluyu ikiye katlayıp limon çekirdekleri içerisine aralıklı olarak koyun.
Kağıt havluyu güzelce katladıktan sonra sprey suyla biraz daha ıslatın.
Çekirdekli kağıt havluyu buzdolabı poşetine koyun ve karanlık bir yerde 10 gün muhafaza edin.
10 günün sonunda havluyu açın. Çekirdeklerin ucunda küçük filizler olduğunu göreceksiniz.
Kullanmadığınız pet şişelerin yarısını kesin ve içini toprakla doldurun.
Pet şişelerin içine ikişer adet limon çekirdeklerini koyun ve üzerini hafifçe kapatın.
Şişelerin alt kısmında küçük delikler açın. Çekirdekleri toprağa tamamen gömmeyin. Sadece filizlenen kısımlarının girmesi yeterlidir.
Çekirdekleri koyduktan sonra, toprağı püskürtme suyuyla ıslatın.
Yaklaşık 2 hafta sonra filizler 2-3 cm boyutunda uzamaktadır.
4 hafta sonra filizler ortalama 10-15 cm boyutuna geldiğinde, filizleri dikkatlice pet şişeden çıkartın ve büyük bir saksıya aktarın.
Saksıyı güneş alan bir yerde doğru bir şekilde sulayarak saksıdaki limonların tadını çıkartabilirsiniz.