Hobi Olarak 3 Keçiyle Başlayan Erzurumlu Kadın Mimar Şimdi Servet Sahibi Oldu

Şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra 3 yıl önce Erzurum'daki köyüne dönüp hobi olarak 3 keçiyle hayvancılığa başlayan peyzaj mimarı Deniz Demir'in müthiş başarı öyküsü! Devlet tarafından sağlanan girişimci destekleriyle sürü sahibi oldu.

Hobi Olarak 3 Keçiyle Başlayan Erzurumlu Kadın Mimar Şimdi Servet Sahibi Oldu
Yayınlanma Tarihi : 08 Kasım 2023 21:43

Karayazı ilçesinde yaşayan 37 yaşındaki Deniz Demir, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden mezun oldu. Farklı şehirlerde ulusal firmalarda yöneticilik yaptıktan sonra memleketine dönen Demir, bahçesinde 3 keçi beslemeye başladı. Daha sonra küçükbaş hayvanlarını çoğaltarak ticaret yapmaya karar verdi ve hayvan sayısını 3 yılda 300'e çıkardı. Yazları ilçenin dağları ve meralarında hayvanları otlattıktan sonra kışın ahırda bakımını yapan Demir, elde ettiği süt, peynir ve tereyağını pazarlayarak kazanç sağlıyor. İlçedeki kadınlara öncülük ederek kooperatif kurmayı hedefleyen Demir'in başarısı takdirle karşılanıyor.

Mimar Demir, Anadolu Ajansı muhabirine, köyüne döndükten hayvancılığa hobi olarak başladığını söyledi.

Sonrasında kadınların zorlu coğrafyalarda da üretim yapabildiğini gösterebilmek adına işletmesini ticarileştirmeye karar verdiğini ifade eden Demir, "Hayvancılığa 3 keçi ile başlamıştım, şu an işletmemde koyun ve keçiden oluşan 300 küçükbaş var." dedi.

Çobanlığı da kendisi yapıyor

Özenle baktığı hayvanların çobanlığını da yaptığını belirten Demir, "2 bin 400 rakımlı zorlu coğrafyadayız, kışın buralar çok soğuk. Zorlukları var ama bu işi öğrenebilmek için o zorlukları çekmek gerekiyor. Yazın hayvanı dışarıda otlatmak, kışın içeride bakmak gerekiyor. Kafanıza kadar hayvan dışkısına maruz kalabiliyorsunuz. Bu işe karar verdiğimde kadınların bunu başarabileceğini, artık birçok şeyi kadınların da yapabileceğini göstermek istedim." diye konuştu.

Demir, çobanlık yaparken başlarda olumsuz tepkilerle karşılaştığını ama bunlara aldırmadığını anlatarak şöyle devam etti:

"Dağda çobanlık yaparken selam verenlere 'aleykümselam, sağ olun' dediğimde 'kadın gibi konuşuyor' diyen amcalarla da karşılaştım. Başta tepkiler olumsuzdu ama yavaş yavaş kadınlar da ufuklarını ve pencerelerini açmaya başladı ve güzel karşıladı. Ben çalıştıkça etrafımdaki kadınlar da ot ve saman taşımaya, hayvanlara bakmaya, hatta işletmeye katkı sağlamaya başladı. Bu beni çok mutlu etti."

Annesi ve kardeşinin eşiyle amatör olarak yaptıkları süt işletmeciliğinde yıllık ortalama 870 kilogram keçi peyniri ürettiklerini ve kilosunu 250 liradan sattıklarını aktaran Demir, kadınların üretime çok ciddi anlamda katkı sağladığına inandığı için bu işi sürdüreceğini vurguladı.

"En az 8 kadının çalışacağı mandıra projem var"

Kırsalda kooperatifleşmenin önemli olduğuna işaret eden Demir, şunları kaydetti:

"Hedefim ulusal bazda firma olmak. İlçem adına kooperatif oluşturmak en büyük hayalim. 'Kadın olarak üretim yapmak istiyorum' dediğinizde 5 puan önde başlıyorsunuz. Kadınlarımızın önce kendilerine inanması lazım. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden süt sağma makinesi gibi destekler aldık. Koyun ve keçi sütünü işleyip Karayazı markasıyla satacağımız ve en az 8 kadının çalışacağı mandıra projem var. Bu tarz coğrafyalarda hayvancılık için hayvanı sevmeniz, tanımanız ve davranışlarını iyi analiz etmeniz lazım. Hayvanlarımın hepsi beni tanır. Her şeyden önce hayvanı severseniz, o da size saf ve koşulsuz sevgi gösterir."

Demir, işini ve hayvanları çok sevdiğini dile getirerek, "Hatta özel eğittiğim hayvanlar oluyor. Buraya gelip bu işleri yapmaktaki amacım, kadınların gerçekten toplum içindeki potansiyelinin farkına varmasını sağlamak. Kırsaldaki kadınlarımıza öncü olmak en büyük hayalim." ifadesini kullandı.

Muhabir: İlhami Erkılıç - Anadolu Ajansı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :