Türkler, Yunan adalarına: Yunanlar, İstanbul ve İzmir'e çok yakın bu adaya gidiyor
Türkiye'nin en batısındaki Gökçeada, yılın her mevsiminde yerli turistleri ağırlamaya devam ediyor. Özellikle, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi kentlerden Çanakkale'de yer alan Gökçeada'ya akın akın turist akını sürüyor. Adanın doğası herkesi büyülüyor.

Türkler, Yunan adalarına akın ederken Yunanlılar ise Türkiye'deki Gökçeada'ya akın ediyor. Evet yanlış duymadınız. Gökçeada temizliğiyle, doğallığıyla, ucuzluğuyla ve eşsiz havasıyla herkesi hayran bırakıyor.
Yılın her mevsiminde Gökçeada'yı ziyaret edenlerin sayısında artış yaşanıyor. Gökçeada son dönemin yıldızı parlayan yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Gökçeada, bünyesinde barındırdığı taş konaklarla, tarihi restoranlarla gelenleri geri dönülmez bir sevdayla sarmalıyor.
canakkale.gov.tr sitesindeki bilgilere göre; Antik adı İmbros (İmroz) olan ilçe, 1970 yılında Gökçeada adını almıştır. Türkiye’nin en büyük adasıdır. Kıyı şeridinin uzunluğu yaklaşık 95 km. olan adada 5 gölet bulunmaktadır. Su kaynaklarının çokluğu bakımından dünyanın dördüncü adasıdır. Yılın büyük bir bölümü rüzgâr alan adanın coğrafi yapısı çevre adalardan oldukça farklıdır.
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinin ardından, Homeros’un yazdığı destanlarda adı geçen kentin bulunduğu Gökçeada 1455 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan’ın kontrolüne geçen ada, 1923’ te Lozan Antlaşması’ndan sonra tekrar Türkiye’ye bağlanmıştır.
Gökçeada Osmanlı Mimarlık Eserleri yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmasına rağmen Gökçeada’da rastladığımız Osmanlı eserleri gayet az sayıdadır. Yapılan çalışmalarda Osmanlı Dönemi’nden günümüze sadece 1 cami, 4 çamaşırhane, 1 çeşme ve 1 mezar taşının ulaştığı tespit edilmiştir. Adadaki tek Osmanlı Camisi Çınarlı Mahallesi’nde yer alan bugünkü Merkez Camii’dir. Kitabeleri incelendiğinde Osmanlı Dönemi’nde yaptırıldıkları anlaşılan çamaşırhaneler; Çınarlı, Fatih ve Yeni mahallede yer almaktadır.
Gökçeada'da yer alan koylar ve bu koylar hakkında bilgiler;
Gökçeada deniz canlılarının Akdeniz ve Karadeniz arasındaki geçiş yolu üzerinde bulunur. Bu özelliği ile olta balıkçılığı ve dalış sporlarına meraklılar için birçok alternatifler sunmaktadır. Gökçeada’nın sert kayalıkları ve denizin binyıllardır süren aşındırması sonucunda oluşmuş büyük ve küçük birçok koyu bulunmaktadır. Bunların en ünlüsü Yıldızkoy Türkiye’nin ilk Sualtı Milli Parkı’dır. Laz koyu, Gizli Liman, Yuvalı koyu görülmesi gereken yerlerdir.
Gökçeada'da ziyaret etmeniz gereken köyler:
Dereköy, Kale Köy, Tepeköy, Zeytinli, Eski Bademli olmak üzere adada 5 Rum köyü vardır. Kentsel sit alanı olan bu köylerin mimari dokusu koruma altındadır.